Leeswijzer afstudeerportfolio

Hoi hoi,

Op dit stukje internet kun je alles lezen over mijn voortgang op de opleiding journalistiek, zoals mijn producties voor Vrije Ruimte, studieresultaten, zelfreflectie en SLB verslagen. Voor je verder leest, zal ik je eerst wat meer vertellen over wie ik ben als persoon en journalist.

Mijn naam is Myrthe de Graaf en vanaf dat ik een klein meisje was, heb ik mij altijd al bezig gehouden met schrijven. Ik schreef over mijn dagelijkse gebeurtenissen in dagboeken en heb wel honderden brieven geschreven naar mijn vriendinnen en oma. Ik heb het altijd fijn gevonden om mijn gevoelens en belevenissen op papier te zetten en wist dat ik hier iets mee moest doen. Op mijn vijftiende begon ik een blog waarop ik wekelijks artikelen plaatste. Artikelen die vooral gingen over de nieuwste trends op het gebied van mode, beauty en lekker eten. Buiten mijn passie voor schrijven heb ik namelijk een grote obsessie voor kleding en make-up. Ik ben wat dat betreft echt een meisje meisje, die intens gelukkig wordt van nieuwe kleding en tassen vol make-up.

De opleiding journalistiek ben ik begonnen om meer te leren over het vak. Vooral de ethische kwestie vind ik erg interessant. Ethiek was dan ook mijn lievelingsvak op de opleiding. In mijn jaren op de opleiding heb ik ontzettend veel geleerd. Ik heb lange tijd getwijfeld over wat voor soort journalist ik wil worden. In vier jaar tijd heb ik mij vooral gespecialiseerd in de schrijf- en videojournalistiek.

Met mijn eerste stage bij meidentijdschrift GIRLZ heb ik geleerd om voor een jonge doelgroep te schrijven. Hier heb ik dan ook ervaring opgedaan om ingewikkelde onderwerpen te vertalen naar een tekst die jonge meisjes begrijpen. Tijdens mijn tweede stage bij Omroep Gelderland heb ik naast schrijfjournalistiek ook veel ervaring opgedaan als bureauredacteur en videojournalist. Zo heb ik meerdere video’s mogen monteren voor programma’s ‘75 Jaar Vrijheid’ en de ‘Special Olympics’.

Naast mijn ervaringen bij deze stages heb ik ook freelance werk gedaan naast de opleiding. Zo werkte ik in 2016 voor modevakblad FashionUnited. Daar maakte ik video’s op persevenementen en modebeurzen. Daarnaast heb ik ook artikelen geschreven voor de historische website 360.org, waar iedere dag weetjes worden gepubliceerd over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. En werk ik sinds juli 2018 als freelance redacteur voor Omroep Gelderland.

Mijn reflectieonderzoek gaat over de social influencers, met als hoofdvraag: ‘Wat kan een journalist leren van een social influencer? Dit onderzoek komt voort uit mijn eigen ervaringen als social influencer. Ik wilde meer weten over de belangen die journalisten hebben als zij ook te werk gaan als social influencer. Het antwoord hierop lees je in mijn reflectiedossier.

Voor mijn afstudeerportfolio heb ik verschillende producties gemaakt. Zo maakte ik een documentaire over mijn broertje Thijmen de Graaf, die met zijn vijftien jaar als autist en slechtziende moet kiezen wat hij later wil worden. Een lastige keuze an sich, maar nog moeilijker als je visuele beperking de keuze beïnvloedt.

Daarnaast lever ik een aflevering in van het programma Helden van 2018. Als freelance redacteur heb ik samen met eindredacteur Marlies Kruizenga in twee maanden tijd een geheel programma in elkaar gezet. Mijn aandeel in dit programma lees je in de verantwoording.

Als laatste lever ik vier ‘social video’s’ in die ik gemaakt heb als communityredacteur van Omroep Gelderland. In de verantwoording van deze producties vind je een uitleg en een verantwoording per video.

Middels mijn reflectiedossier en mijn producties hoop ik te laten zien dat ik voldoe aan de eisen en kwaliteiten waaraan een journalist hoort te voldoen.

Mijn reflectiedossier vind je hier.

Mijn afstudeerproducties vind je hier.

De verantwoording van mijn afstudeerproducties vind je hier.

Mijn Curriculum Vitae vind je hier.

Veel leesplezier!

Liefs,

Myrthe